Γνωρίστε έναν ταξιδιώτη: τον Miguel Gutierrez, τον Nomad Barber

By | February 13, 2023

Γνωρίστε έναν ταξιδιώτη: τον Miguel Gutierrez, τον Nomad Barber

Το 2013, ο βραβευμένος κουρέας Miguel Gutierrez ξεκίνησε μια επική περιπέτεια σε όλο τον κόσμο για να μάθει περισσότερα για το επάγγελμά του. Από την Τουρκία μέχρι τη Σιγκαπούρη, την Ινδία και όχι μόνο, ο Miguel, γνωστός και ως Nomad Barber, χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία του για να εξερευνήσει πολιτισμούς και έθιμα μέσω κουρείων σε όλο τον κόσμο.

Όμως, παρά το γεγονός ότι έχει επισκεφτεί 20 χώρες σε μόλις 10 μήνες, το ταξίδι μόλις ξεκίνησε για αυτόν τον μοναδικό ταξιδιώτη. Συναντηθήκαμε με τον Miguel για να μιλήσουμε για τα γένια, τις περίεργες παραδόσεις του κουρείου και γιατί η καλύτερη συμβουλή είναι απλώς να ταξιδέψετε.

Πού ήταν το τελευταίο σας ταξίδι;

Πήγα στην Κωνσταντινούπολη για διακοπές και μετά στο Ντουμπάι. Έκανα μερικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο – στο Εδιμβούργο, το Μπέλφαστ και το Λίβερπουλ, από όπου κατάγομαι – μετά το μεγάλο μου ταξίδι.

Πού είναι το επόμενο ταξίδι σας;

Ελπίζω να κάνω Ιταλία, Μαρόκο, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Κίνα και Νότια Κορέα. Αυτό είναι βασικά για να συνεχιστεί η σειρά που καταγράφει το barbering σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι η πρώτη σας ανάμνηση που σχετίζεται με ταξίδια;

Έκανα πολλά ταξίδια στην Ουαλία όταν ήμουν παιδί γιατί αυτό ήταν το πιο κοντινό πράγμα στη Λίβερπουλ. Αλλά το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό ήταν στη Χιλή όταν ήμουν 11 ετών γιατί από εκεί κατάγεται ο μπαμπάς μου, κάτι που ήταν απίστευτο. Νομίζω ότι ερωτεύτηκα τα ταξίδια από την αρχή – απλώς ήμουν στο δρόμο, βλέποντας νέα μέρη.

Κάθισμα στο διάδρομο ή στο παράθυρο;

Κάθισμα παραθύρου αν είναι μεγάλη απόσταση, γιατί αν δεν μπορώ να ακουμπήσω σε κάτι δεν μπορώ να κοιμηθώ. Αλλά αν είναι μικρή απόσταση, πάω για το διάδρομο για να μπορέσω να βγω πιο γρήγορα.

Έχετε ταξιδιωτικές συνήθειες ή τελετουργίες;

Είμαι λίγο ΙΨΔ. Μου αρέσει να προγραμματίζω τα πάντα. Πάντα πακετάρω και μου δίνουν πολλές πρώτες βοήθειες.

Ποια είναι η πιο αξέχαστη ταξιδιωτική σας ανάμνηση;

Πήγαμε μέχρι το Κατμαντού για μια διανυκτέρευση –θα πετάξαμε για το Χονγκ Κονγκ την επόμενη μέρα– και ανόητα ακολουθήσαμε αυτόν τον τύπο που είπε ότι ο φίλος του είχε έναν ξενώνα κοντά. Όταν ξυπνήσαμε, ο φορητός μας υπολογιστής, ο οποίος είχε όλα τα βίντεο, είχε φύγει. Αρχικά, πιστεύαμε ότι ο ξενώνας ήταν μέσα σε αυτό, αλλά αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν και για να αποζημιώσουν πλήρωσαν για να μείνουμε στο Νεπάλ για άλλη μια εβδομάδα – πλήρωσαν για τις πτήσεις μας, το φαγητό μας, τα πάντα. Και καταλήξαμε να γίνουμε φίλοι με αυτήν την τοπική ρακέτα εκβιαστών. Ήταν οι ντόπιοι εγκληματίες και κατέληξαν να μας βγάλουν έξω πίνοντας.

Αγαπημένη πόλη ή χώρα ή περιοχή;

Η Ινδία ήταν απίστευτη. Είναι ένα μέρος όπου αποκτάς μια πραγματική αίσθηση περιπέτειας. Μπορείτε να χαθείτε πολύ εύκολα, μπορείτε να κάνετε τις πιο τυχαίες συζητήσεις με ντόπιους στα τρένα. Εάν τραβάτε φωτογραφίες, μπορείτε κυριολεκτικά να σταθείτε σε οποιονδήποτε δρόμο, να στρίψετε 360 μοίρες και θα λαμβάνετε συνεχώς διαφορετικά πράγματα. Είναι απλά τρελό.

Ποια ήταν η πιο απαιτητική εμπειρία σας στο δρόμο;

Όλο το ταξίδι ήταν πραγματικά μια πρόκληση, γιατί όχι μόνο ταξιδεύαμε, αλλά και γυρίσματα, και όταν δεν γυρίζαμε ερευνούσαμε, και όταν δεν κάναμε έρευνα επεξεργαζόμασταν βίντεο. Κάναμε 20 χώρες σε λίγο περισσότερο από 10 μήνες. Το να συμβαδίσει με αυτό ήταν πολύ δύσκολο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας έθιμο κουρείου που ανακαλύψατε στα ταξίδια σας;

Τα μασάζ κεφαλιού και μασάζ αυχένα στην Τουρκία και την Ινδία είναι απίστευτα. Οι περισσότεροι κουρείς μας είπαν ότι άρχισαν να κάνουν μασάζ για να πάρουν περισσότερες συμβουλές επειδή οι υπηρεσίες είναι αρκετά φθηνές εκεί.

Το πιο περίεργο έθιμο που συναντήσαμε ήταν το σκάψιμο του αυτιού. Στη Νότια Ασία, κάνουν πολύ καθαρισμό αυτιών στο κουρείο. Βάζουν λοιπόν έναν προβολέα στο μέτωπό σου και κοιτάζουν μέσα στο αυτί σου και ξύνουν όλο το κερί έξω. Ακούγεται αηδιαστικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πραγματικά χαλαρωτικό, με έναν περίεργο τρόπο.

Ο κόσμος λέει ότι το ποδόσφαιρο είναι μια παγκόσμια γλώσσα, πιστεύεις ότι το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τον κουρείο;

Εκτός από τη διακόσμηση και τη γλώσσα, τα κουρεία παραμένουν αρκετά πιστά στον εαυτό τους. Είναι ίσως ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα στον κόσμο. Στις περισσότερες χώρες που πηγαίνετε, συνομιλείτε με τον κουρέα σας, μιλάτε για τοπικά θέματα όπως η κοινότητα, η πολιτική, το ποδόσφαιρο.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν επιπλέον οφέλη από την εργασία ενώ ταξιδεύετε;

Ναί. Πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας μέσα από τα κουρεία. Έτσι γνωρίσαμε τους ντόπιους, τους γνωρίσαμε ως ανθρώπους, γνωρίσαμε τον πολιτισμό τους από τη δική τους οπτική γωνία.

Τα γένια είναι στη μόδα αυτές τις μέρες, αλλά είναι πραγματικά πρακτικά για ταξίδια;

Θα έλεγα ότι τα γένια είναι σίγουρα πρακτικά για ταξίδια. Σας γλιτώνει από το ξύρισμα, σας γλιτώνει από την αγορά ξυραφιών. Εάν πρόκειται να αφήσετε γένια σε οποιοδήποτε σημείο, πρέπει να είναι όταν ταξιδεύετε.

Ποιο θα ήταν το απόλυτο ταξιδιωτικό σας χτένισμα;

Προσπαθώ να διατηρώ τα μαλλιά μου αρκετά κοντά, μόνο και μόνο επειδή είναι πιο εύκολο να τα διαχειριστώ – άρα οτιδήποτε με χαμηλή συντήρηση βασικά.

Ποιο είναι το καλύτερο ή το χειρότερο σουβενίρ ταξιδιού;

Κυρίως μάζευα επαγγελματικές κάρτες από τα κουρεία. Είναι ίσως τα καλύτερα αναμνηστικά γιατί είναι προσωπικά, μου τα έδωσαν οι κουρείς για να τα θυμάμαι.

Το χειρότερο? Κοριούς.

Ποια είναι η καλύτερη ή η χειρότερη ταξιδιωτική συμβουλή που έχετε λάβει;

Η καλύτερη συμβουλή ήταν από κάποιον που μου είπε να ταξιδέψω εξαρχής. Όταν ήμουν 18 και δούλευα σε ένα κουρείο στο Λίβερπουλ, δεν σκεφτόμουν πραγματικά να φύγω. Κάποιος μου είπε ότι πήγαν στην Αυστραλία για ένα χρόνο και όταν ρώτησα πώς τα κατάφεραν, μου είπαν ότι μόλις έκλεισαν την πτήση και πλήρωσαν τη βίζα. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν τόσο εύκολο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αποτυχία του ταξιδιού σας;

Πετούσαμε από τη Νέα Υόρκη στο Περού. Σταματήσαμε στο Φορτ Λόντερντεϊλ και κοιτάξαμε τον πίνακα της πτήσης και έγραφε 18:25. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι η πτήση έφευγε στις έξι και είκοσι πέντε – τότε ήταν περίπου τέσσερις και μισή, οπότε αποφασίσαμε να βγούμε λίγο έξω, να κάνουμε μια βόλτα. Αλλά όταν επιστρέψαμε στον πίνακα αναχώρησης είπε πέντε παρά τέταρτο και συνειδητοποιήσαμε ότι το 1825 ήταν ο αριθμός πτήσης και είχαμε χάσει την πτήση μας.

Γρήγορα, ένας αστεροειδής θα χτυπήσει τη γη σε μια εβδομάδα! Ποιο είναι το μοναδικό ταξιδιωτικό όνειρο που θα βιαζόσασταν να πραγματοποιήσετε;

Νομίζω ότι το Μάτσου Πίτσου είναι εκεί πάνω. Είναι τόσο δύσκολο, έχω ανοίξει τόσο πολύ τα μάτια μου για να ταξιδέψω τώρα, που το να έχω ένα όνειρο είναι τόσο περιοριστικό. Δεν θα με πείραζε να κάνω τις πολιτείες, να κάνω όλη τη διαδρομή 66 με ένα τροχόσπιτο και να καταλήξω στο φεστιβάλ Burning Man.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν ταξιδιώτη που ταξιδεύει για πρώτη φορά;

Σχεδιάστε τη διαδρομή σας και προετοιμαστείτε. Μην πηγαίνετε μόνο στα τουριστικά μέρη, κάντε λίγη έρευνα και δείτε τι θέλετε να δείτε. Και αν μπορείτε, μείνετε σε ένα μέρος για λίγο πριν προχωρήσετε – θα γνωρίσετε ένα μέρος λίγο καλύτερα.

Περισσότερες συνεντεύξεις “Γνωρίστε έναν ταξιδιώτη”.

  • Γνωρίστε έναν ταξιδιώτη: τον Γκάι Στίβενς, θαλάσσιο βιολόγο
  • Γνωρίστε έναν ταξιδιώτη: James F Reilly, πρώην αστροναύτης
  • Γνωρίστε έναν ταξιδιώτη: Levison Wood, εξερευνητής του κόσμου

Ζήστε την καλή ζωή: 12 τοπικές εμπειρίες στην ακτή του Αμάλφι, Ανακαλύπτοντας την ιστορία και τον πολιτισμό του Turks Caicos, Γνωρίστε έναν ταξιδιώτη: Miguel Gutierrez, ο Nomad Barber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *